Kolesterol Nasıl Düşürülür?

Kolesterol Nedir Ve Değerleri Ne Olmalıdır?

Kolesterol Hayvan hücrelerinin içerisinde bulunan yağ benzeri özellikleri olan zararlı bir maddedir. İnsan vücudunda ise hayvansal besinlerin fazla tüketilmesinden kaynaklı olarak başta karaciğer olmak üzere ince bağırsak, üreme organları bir de böbrek üstü bezlerinde üretilir. LDL Kolesterol için kandaki değer 130 mg, HDL kolesterol ise 45 mg altında olması gerekmektedir. Belirtilen kolesterol değerleri ise kadın ve erkek olarak cinsiyetlere ve hastanın yaşına göre değişmektedir. Bu değerlerin üzerinde ya da altında çıkan kan değerleri kolesterol hastalığı oluşumuna sebep olmaktadır.

kolestrol

Yüksek Kolesterol Belirtileri Ve Nedenleri Nelerdir?

Kolesterolün en önemli belirtileri hastada halsizlik, aşırı bir yorgunluk hissinin oluşmasıdır. Kolesterolü yükselen kişilerde baş ağrısı, baş dönmesi ve vücudun bazı belli bölgelerinde ağrı ve kramplar yaşanabilmektedir. Ayrıca hastalarda gözle görülür bir şekilde göz çevresinde sarımtırak renkli lekeler ve yağ birikintileri, koyu renk halkalar oluşmaktadır. Hastanın bu belirtileri taşıması halinde en yakın sürede doktorunuza başvurmanız önerilmektedir. Kolesterolün yükselmesinin en önemli nedeni sağlıksız bir beslenme düzeninden kaynaklanmaktadır. Kızartma, hazır gıdalar ve paketli ürünlerin tüketimi kolesterol seviyesini önemli ölçüde yükseltmektedir.  Bazı araştırmalarda hastaların farklı hastalıkların tedavisi amacıyla kullanmış oldukları ilaçların da vücuttaki kolesterol seviyesini artırmaya neden olabileceği ispatlanmıştır. Ayrıca obezite gibi genetik yatkınlıklar nedeniyle yüksek kolesterol oluşabilmektedir.

Kolesterol Çeşitleri Nelerdir?

Kolesterolün iyi huylu ve kötü huylu olmak üzere iki çeşidi bulunmaktadır. İyi huylu kolesterol yap hücrelerin damarların cephelerinde yapışmadan kan akışını sağlar. Bu sayede kalp hastalıkları ve damar tıkanıklıkları önlenmektedir. Kötü kolesterol ise yağ hücrelerini vücudun gerek gördüğü noktalarına taşır. Bu yüzden kötü kolesterol düzeyinin artması durumunda bu taşıma işlemi başarı ile gerçekleştirilemez ve çeşitli sağlık problemlerine davet çıkarır. Kolesterol kalpte ve damarlarda yavaş yavaş birikmeye başlar. Damarlarda bu sebepten kaynaklı daralma ve tıkanmalar yaşanabilmektedir. Diğer kolesterol çeşitleri ise vldl, lipidler, şilomikron ve trigliseridlerdir. Tüm kolesterol çeşitlerin vücutta farklı işlevleri bulunmaktadır.

Yüksek Kolesterol Nasıl Düşürülür?

Kolesterolü yüksek çıkan hastalar için öncelikle uygun bir diyet programı hazırlanarak indirilmesi amaçlanmalıdır. Düzenli diyet programına uyulduğu halde hastanın kolesterolünün düşmemesi halinde ilaç tedavisi önerilmektedir. İlaç tedavisine başlamadan önce hastanın kan değerlerinde kolesterol ve trigliserit düzeyleri kontrol edilmelidir. Kullanılan ilacın mg da özellikle uzman doktor hekim tarafından belirlenmesi gerekmektedir.

Kolesterol Diyetinin Özellikleri

Hekiminin önerisi ile diyetisyen tarafından hazırlanan beslenme planı ile kandaki kolesterol miktarı önemli miktarda indirilebilmektedir. Kolesterolün yükselmesine sebep hayvansal besinler ve yağların olması sebebiyle hayvansal gıdaların daha dengeli bir şekilde tüketileceği bir diyet listesi hazırlanır. Süt ve süt ürünleri de en aza indirilerek tüketilmesi gerekmektedir. Tüketilen bu besinlerin özellikle tam yağlı yerine yarım yağlı olan çeşitlerinin tercih edilmesi gerekmektedir. Et tüketimi haftada iki günü geçmeyecek şekilde planlanmalıdır. Hazır besin yerine ev yemekleri tercih edilmeli, ev yemeklerin hazırlanmasında tereyağı kullanımı en aza indirilmelidir.

Yanıtla