Hamilelik dönemi, kadınların kendilerine en fazla dikkat etmeleri gereken dönemler içerisinde yer almakta. Bu dönemde değişen hormonların yanı sıra annenin karnında yer alan bebeğin de sağlığına dikkat edilmesi gerekmektedir. Dolayısıyla anne adaylarının bu dönemde yedikleri her şeye özen göstermeleri önem taşıyacaktır. Bitkileri dikkatlice kullanmak da yine önemli olan konulardan bir tanesi. Normalde pek çok farklı faydası buluna bitkiler, hamilelikte anneye ya da bebeğe ciddi anlamda zarar verebilecektir.
Rahim uyarıcı etkisi olan bitkiler
Kimi bitkilerden hazırlanmış olan çaylar düzenli olarak tüketildiği zaman hamilelik sırasında farklı tehlikelerin ortaya çıkmasına neden olacaktır. Cezayir menekşesi, meyan kökü, mazı, pelin otu, reze, ravent, yarpuz, sinameki, kekik, adaçayı, akdiken gibi bitkiler erken doğum ya da düşük ile sonuçlanacak rahim uyarıcı etkilere sahip olacaktır.
Antrakinon içerikli yani dışkı yumuşatıcı bitkiler
Rahim dahil düz kasların kasılmasını uyaran bitkiler, düşüğe sebep olacağı için kullanılması doktorlar tarafından pek önerilmemektedir. Başta acı çiğdem olmak üzere geyik dikeni (akdiken), topalak, sinameki gibi bitkiler bu kategori içerisinde kendine yer bulduğu için anne adaylarının bu bitkileri kullanmaması tavsiye edilmektedir.
Bitkilere acı tat veren alkoloidleri yoğun olan bitkiler ya da esansiyel bitki yağları
Anne rahmindeki ceninin işlevlerini etkileyebilecek ya da anne bebek arasındaki iletişime zarar verecek bitkiler; hamilelik dönemi esnasında kullanılmaması gereken bitkiler içerisinde yer almaktadır. Ardıç, biberiye, rezene, mercanköşk, civanperçemi, lavanta gibi bitkiler bu kategori içerisinde yer almaktadır .