Deliryum, ani olarak başlayabilen bir zihinsel karışıklık durumudur. Dramatik bir başlangıç olmasından dolayı deliryuma “akut beyin yetmezliği” adı da verilmektedir. Deliryumun kesin sebepleri ise günümüzde tam olarak bilinmemektedir. Deliryum kişilerde birtakım ilaçlara ve hastalıklara bağlı olarak çıkabilmektedir. Deliryum rahatsızlığının yaşlı kişilerde daha fazla görüldüğü de bilinmektedir.
Deliryum yaşayan insanlar aşırı heyecanlı ya da aşırı sıkıntılı bir ruh haline bürünebilirler. Bu belirtiler genellikle akşam ya da gece saatlerinde ilerlemeye başlar. Deliryum yaşayan insanlar günün hangi saatinde olduklarını da fark edemeyebilirler. Çevrelerinde neler olup bittiğini anlamaya çalışan kişiler, etraflarındaki konuşmaları takip etmek konusunda da sıkıntılar yaşayabilirler.
Deliryum Nasıl Tedavi Edilir?
Diğer insanların kendilerine zarar verebileceğini de düşünen deliryum hastaları bazı gecelerde sessiz ve uykulu bir hale bürünebilirler. Herkes üzerinde aynı belirtileri göstermeyen bu rahatsızlığın teşhis edilmesi son derece zor olabilir.
Deliryum ölüm riskinde de büyük bir artışa yol açabilir. Bu hastalığın altında yatan sebepler vakit kaybetmeden tedavi edilmelidir. Deliryum tedavileri ilaçsız bir şekilde denenmelidir. İlaçsız tedavilere cevap alınmadığı takdirde, uygulanan tedavi yöntemi ilaçlar ile desteklenmelidir.
Deliryum tedavisine rağmen iyileşmeyen kişilerin tekrar muayene edilmesi ve yaşamakta oldukları farklı sorunlarının tespit edilmesi gerekir. Deliryum günümüzde en fazla yaşlı kişileri etkileyen bir rahatsızlıktır. Akıl bulanıklığı yaşıyorsanız ve bunun kronik bir hale geldiğini düşünüyorsanız uzman doktora muayene olmanız gerekebilir.