Gelişen teknolojinin hızına yetişemeyen ebeveynlerin kafaları oldukça karışık bir hal alıyor. Ebeveynler daha neyin ne işe yaradığı tam olarak anlaşılamamışken, çocukları teknolojik eşyaları çok iyi bir şekilde kullanabiliyor. Çevrede sürekli bu tip eşyalara maruz kalan çocukların eski usul oyunları tanımıyor ve öğrenmek istemiyor oluşlarından, telefon olmadan iletişim kurmayı başaramıyor ve tüm vakti bu cihazlarla geçiriyor olmalarından rahatsızlık duyulduğunda ise yasaklar meydana geliyor.
Aileler için çok gerekli gibi görünen bilgisayar ve telefon yasakları çocukların inatlaşmasına, öfkelenmesine yol açıyor. 1 – 2 nesil önceki çocuklarda sürekli televizyon izleme isteği şimdilerde akıllı cihaz oyunlarına dönüyor. Uzmanların açıklamalarına göre aslında çocuklar anne ve/veya baba ile iletişim kurmaya çalışıyor. Eğer istenilen ilgi bulunamazsa sonrasında içsel olarak intikam alırcasına kendi ilgilerini televizyona ya da bilgisayara yöneltiyorlar.
Çocukların Sağlıklı Sosyal Medya Kullanıcıları Olmaları İçin, İlgi Şart
Çocuklara bilgisayarı yasaklamak onların evden çıkınca internet kafelere gitmelerine ve tüm vakitlerini orada geçirmelerine neden olur. Tüketici olmayı öğreten ve üretkenliği kısıtlayan aşırı sosyal medya kullanımını ev içerisinde yasaklarla değil başka sosyal aktivitelerle kısıtlamak daha doğru bir yöntemdir.
Sanatsal yetenekleri güçlendirebilecek ya da sportif aktivitelere yönlendirebilecek kursların tercih edilmesi çocukların bilgisayara daha az vakit ayırmasına sebep olur. Bu da gerekli olmadığı durumlarda kullanılmamasını sağlar. Ailenin bu konuda örnek olabilmesi ve çocuklara karşı daha ilgili olmaları en etkili kısıtlama yöntemidir.