Bilimkurgu gösterilerinde ve filmlerde, birisi ya da bir şey uzay boşluğuna maruz kaldığında, genellikle anında dondukları gösterilir. Uzay boşluğu genellikle, korumasız olarak anında öldürebilen, atmosferi olmayan soğuk, çorak bir yer olarak tasvir edilir.
Uzay Vakum
Uzayda, ısı iletimi veya taşınımı için neredeyse hiçbir ortam yoktur. Uzaydaki bir cisim radyasyon yoluyla ısı enerjisi kaybeder veya kazanır. Bu, maruz kaldığında birinin veya bir şeyin anında donmayacağı anlamına gelir. Aslında, bir yıldıza olan uzaklığınıza bağlı olarak ve doğrudan güneş ışığı altındaysanız, gerçekten ısınabilirsiniz. Bunun nedeni, yıldızdan alacağınız radyasyonun kaybedeceğiniz radyasyondan daha büyük olmasıdır. Açıkça söylemek gerekirse, uzayın sıcaklığı yoktur.
Atmosfer Basıncı Eksikliği?
Nefes alabilen bir atmosferin olmaması dışında, uzay boşluğuna maruz kalan insanlar için en tehlikeli ikinci şey basınç eksikliğidir. Vakumda basınç yoktur. Bu, çoğu sıvının sıvı halde kalması için çok önemlidir çünkü basınç olmadığında kaynamaya başladıkları sıcaklık düşer. Su, basınç olmadığında kaynar.
Aşırı Basınçlar
Spektrumun diğer ucunda, aşırı basınçlar egzotik sıvılara yol açabilir. Bu aşırı basınç, Jüpiter’in güneş sistemimizdeki en büyük okyanus üzerinde hak iddia etmesine izin veriyor. Bunun nedeni, Jüpiter’in derinliklerinde, devasa atmosferinin basıncının hidrojen gazını sıvıya dönüştürecek kadar yoğun olmasıdır.
Jüpiter’in Metalik Hidrojen Okyanusu
Jüpiter’in atmosferine indikçe, hidrojen gazı daha sıcak hale gelir ve sonunda buhar haline gelir. Daha fazla ilerlemeye devam ettikçe, bu basınç, buharın sıcak bir sıvıdan ayırt edilemez hale gelene kadar yoğunlaşmasına neden olur. Bu, Jüpiter’in yüzlerce kilomeetre derinliğinde bir “okyanus”a sahip olmasına neden olur.
Ancak, bununla bitmiyor. Jüpiter’in sıvı hidrojen okyanusunun ötesinde daha da tuhaf bir şey yatıyor. Atmosfer basıncı ve o sıvı okyanusun basıncıyla birleşince hidrojeni başka bir şeye sıkıştırır. ‘Metalik sıvı hidrojen’ adı verilen çok egzotik ve özel bir hidrojen türü.
Metalik hidrojen, Dünya’nın 3 milyon katından daha yüksek basınçlarda oluşur. Bu aşırı basınç nedeniyle, o “metalik hidrogren” okyanusu güneşin yüzeyinden daha sıcaktır ve ürkütücü bir mavi renkte parlar. Dünyada ona en yakın şey sıvı çeliktir ve tıpkı çelik gibi büyük bir elektrik iletkenidir. Jüpiter’e devasa manyetik alanını veren şey budur.