Hukuk Danışmanlığı Nedir?

Genel olarak şirketlere hukuksal anlamda danışmanlık hizmeti sunan kişilere hukuk danışmanı denilmektedir. Hukuk danışmanlığı aynı zamanda bireysel olarak da kişilerin ihtiyaç duyabileceği bir danışmanlık alanıdır. Şirketlerin hukuk alanında yaşadığı sorunlarda onlara yol gösteren hukuk danışmanları, hukuksal işleyişi gerçekleştirirler.

Yapılan dev yatırımlar ve projelerin her birinin ayrı ayrı hukuksal alanda birden fazla alana girmesi hukuk danışmanlarına olan ihtiyacın ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Hukuk danışmanları bireyler ve şirketler arasında yaşanan anlaşmazlıkların da çözüme kavuşmasını sağlamaktadır. Örneğin, işinizden istifa ettiğinizi veya çıkarıldığınızı varsayalım. Haklarınızı şirketten ne şekilde tahsil edeceğinizi bilmiyorsanız bu durumda hukuk danışmanlarından profesyonel destek almanız gerekmektedir.

Hukuk Danışmanı Olmak için Nasıl Bir Eğitim Almak Gerekir?

Hukuk danışmanı olmak isteyen kişilerin ilgili üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren Hukuk Lisans programını tamamlaması gerekmektedir. Hukuk bölümünden mezun olan kişiler avukatlık stajı yapmak ve avukatlık ruhsatnamesi almak zorundadır. Avukat olan kişiler istedikleri takdirde hukuk danışmanlığı hizmeti vermeye de hak kazanabilirler.

Hangi Durumlarda Hukuk Danışmanları Devreye Girer?

Avukatlar, davalara bakmak ve mahkemelerde koşuşturmak yerine hukuk danışmanlığı hizmeti veren bürolarda çalışmak ya da bu alanda kendi bürolarını açmak için çaba göstermektedir. Ekonomik açıdan dava avukatlığına oranla çok daha yoğun geçen bir alan olan hukuk danışmanlığında büyük şirketlerin ihale, sözleşme, proje ve yatırım gibi ilerinin takibi üstlenilmektedir.

Ticaret hukuku içerisinde önemi sürekli artmaya devam eden hukuk danışmanlığı alanı, hukuksal bilgi ve deneyim isteyen bir meslek dalıdır. Bu sebeple, hukuk danışmanlığı hizmetlerinden yararlanılacağı zaman dikkatli seçimler yapılması gerekmektedir.

Yanıtla